Monday, January 19, 2009

Haotica Ana (Caotica Ana)

Acest film, care da titlul post-ului a rulat aseara la sala Elvira Popescu (Institutul Francez).
Pelicula spaniola a carei regie e semnata de Julio Medem are un inceput frumos,plin de culoare locala si nu numai. Este adusa in prin plan o tanara, poate nu neaparat frumoasa, dar cu certitudine interesanta, care duce o viata idilica intr-o pestera, in Ibiza, alaturi de tatal ei. Este o fiinta pura, care-si cauta identitatea, insa nu o cauta in profunzimi, o cauta explorand lumea exterioara ce o inconjoara si o fascineaza. Talentata in ale picturii ea este remarcata de o protectoare a artei care ii deschide o lume noua, una in care sa poata evolua ca artist, o va duce in casa sa din Madrid alaturi de alti tineri talentati pentru a o ajuta sa evolueze ca artista. Insa ea refuza sa picteze in profunzime asa cum este sfatuita intrucat ii era frica sa descopere ce se afla in subconstientul ei.
In aceasta casa ea isi va cunoaste prima iubire, probabil singura, asa cum reiese din evolutia ei, iar odata cu intalnirea acestui barbat-copil va descoperi ca in subconstientul ei se gasesc amintiri vechi de 2000 de ani, adunate din toate vietile ei anterioare, vieti in care a fost intotdeauna femeie si a avut morti violente tanara fiind mereu. De ce spun ca el e un barbat-copil? Pentu ca undeva spre finalul introspectiilor ei in ea insasi prin hipnoza descopera ca el a fost fiul ei intr-o viata trecuta.Prin scenele erotice nu se realizeaza niste clisee menite sa faca din acest film unul comercial ci sunt niste scene cu extaz pur rezultat dintr-o legatura simbiotica intre cei doi, care poate scruta timpul, distantasi chiar mortile lor.
Totusi filmul are si niste minusuri, care mi-au stirbit prima impresie, respectiv pierderea in prea multe detalii, devine un fel de emisiune tv in care se vorbesc multe fara a se spune in esenta nimic. De exemplu scena in care Ana e chelnerita intr-un restaurant al unui hotel de lux si ajunge in camera unui turist, si pt a-i arata dispretul ei pentru aerele lui de om avut apeleaza la un gest sa zicem neortodox, iar aceasta actiune a ei ii raneste orgoliul si ajunge s-o loveasca violent, iar aceasta ii aminteste de prima ei moarte, moartea ei in calitate de zeita, moarte datorata unui barbat.Rememorarea primei ei morti, prima cadere aproape asemanatoare cu cea luciferica nu ar fi trebuit corelata cu ceva atat de obscen, atat de sarac in semnificatii.
Per total as putea sa-i acord cu indulgenta nota opt, desi prietenii cu care l-am vizionat au fost mai aspri si i-au acordat sapte dar pentru bogatia decorului, pentru jocul fascinant de cadre, pentru atmosfera de delir ("delicioasa" si totusi atat de dureroasa pentru eroina)de la inceputul filmului, eu i-am oferit un punct in plus.
Vizionare placuta, in cazul in care caderea in diverse mitologii, psihologie, hipnoza, paranormal si spleenuri va e pe plac!

11 comments:

Resto said...

"poate nu neaparat frumoasa"... fata e ametitor de frumoasa din mai multe puncte de vedere... din pacate e doar un personaj. Filmul pare interesant... i'l look into it.

Cristina-Andreea Nourescu said...

In mod paradoxal imi plac baietii blonzi dar fetele pe care le admir sunt brunete...

Cristina-Andreea Nourescu said...

poate de asta nu mi se pare atat de frumoasa... fiecare cu gusturile sale.

Resto said...

si eu prefer brunetele... de obicei, dar preferintele mele nu sunt standarde ale frumusetii.iarasi o consider mult prea inalta sau asa pare, dar asta nu inseamna ca am dreptate.

Cristina-Andreea Nourescu said...

depinde de la ce inaltime privesti si tu... de la 1.80 lucrurile se vad altfel decat de la 1.70... si tot asa... dar alegerile nu le facem in general pe principii estetice... ci pe principiul click-ului, scanteii sau cum vrei sa-i spui.

Resto said...

eu vad cam de la 1,92 si ca sa respect cliseul o fata de 1,60 e inalta .

NaziChick said...

sa facem o gluma f proasta si invechita si sa-l intrebam pe resto cum e aerul acolo sus la el:P

Resto said...

da....mi s-a mai pus intrebarea asta...

Cristina-Andreea Nourescu said...

cred ca ceva mai fresh... ca sa nu zic cool... ar suna prea aiurea

NaziChick said...

:))

Resto said...

ce e cu linistea asta?