Friday, August 8, 2008

Siddharta - Under Venus( Platina)

Ei bine, am dat de band-ul sloven acum ceva timp, odata cu videoclipul My dice (care inca mi se pare genial, desi l-am vazut de zeci de ori), dar pe moment, in vremea aceea, mai bine zis, nu eram foarte curioasa sa mai ascult si altceva din discografia lor, pana de curand, cand m-am indragostit la "prima degustare" de piesele lor, asta pentru ca baietii astia, chiar stiu sa faca muzica. Boštjan M.(Drums, Percussions), Jani H. (Bass), Primož B. (Guitar),Tomaž O.R (Keyboards, Programming)si Tomi M. ( Guitar, Vocals)pe numele lor compun formatia Siddharta(un nume la inaltimea caruia cred ca au potentialul de a ajunge).
Propun Platina spre disecare pe lung si lat, prin vene si artere, care in varianta in engleza se numeste Under Venus ( ceea ce face inutila mentionarea temei piesei).

So lost in a space with no colours no hands
Nothing but the light when they land
They came from above with a message from you
Sent from Venus with "Bye, I'm gone for good.

Iata, e vorba despre destramarea unei relatii, unei povesti care i-a proiectat pe cei doi la distante insurmontabile unul de altul, el nemaigasind nimic atragator in lumea inconjuratoare, nemaiavand nici macar puterea de a se agata de prima mana intinsa, pentru ca totul i se pare a nu mai avea niciun sens in lipsa ei.
This small piece of paper and a vision I see
Nor one or another I need
What's wrong with my pride ,my courage, my style
What's your reason to disappear from my life

Well, I could be loved but to you an enemy
I could be an angel but you'd like the beast
I could get down on my knees and be your little babe
You'd go to Venus and I'm here to stay
'cause I don't know the way (no I don't)


Ei bine, el a suferit procesul depersonalizarii,s-a pierdut pe sine pentru ca ea reprezenta stalpul de sustinere a vietii lui, iar acum ea l-ar vrea metamorfozat intr-un altul, iar el nu mai stie cum sa ajunga la ea, cum sa parcurga distanta imensa pe care ea a pus-o intre ei, ceea ce-i provoaca o adevarata criza de panica si anxietate.
I'm left with a smell and her voice in my head
All songs laying torn on the flor
I seek through the dark whether they'll come again
Though stuck with thought I'll se them no more

Ea reprezinta in acest moment o parte din el, care se vrea smulsa, caci parfumul si vocea ei nu mai rezida decat in amintirile lui si probabil ca aici s-ar potrivi din nou un citat din Ilinca Bernea- Iubiri in camasa de forta , cum ca "trecutul e mireasma pura, viitorul e muzica, iar prezentul e o puscarie". Acesta e sentimentul pe care il incearca si personajul masculin din piesa.
My drawings in sand represent my alert
Hoping they'll deflect up to her
My smile is defending what inside is poor
I'm not gonna stop looking for you

Ar vrea sa-i spuna ca o iubeste, ca are nevoie de ea, pentru a putea zambi senin din nou , nu sec asa cum o face in absenta ei si asta ii da putere sa o caute la nesfarsit, pentru ca doar ea il poate intregi, doar ea ii poate oferi sentimentul implinirii, pentru ca asa cum spuneam intr-un post mai vechi, omul se poate implini prin creatie sau iubire, niciuna din aceste cai nefiind usoare.
Again an evening is here
I see the place where you hide
I'm losing my innocent face
I'm going blind
Reflections and feelings like everything's falling
Everything brakes but I'll stand
'cause I know that I can
And I know that I can...

Faptul ca o vede, dar nu o mai gaseste cu adevarat face ca lumea lui sa se prabuseasca sub imperiul noptii, iar el ramane orb si sec, insa cu o farama de forta menita sa-l faca sa nu ramana cazut la pamant.
Ideea piesei, ca poveste se aseamana intrucativa cu Schism de la Tool, aceeasi situatie este prezentata : un tablou in care intregul s-a rupt in doua iremediabil, cei doi s-au ratacit unul de celalalt, numai ca in acest caz ea nu mai incearca sa il regaseasca, ceea ce mareste abisul in care a cazut personajul masculin al piesei. Dar totul e in van si aici si dincolo, totul e fara sens, pentru ca puntile de comunicare s-au rupt intre ei.

2 comments:

Resto said...

wow ...musical bloging...nu cred ca as avea rabdare. oricum felicitari..
aaa imi place chestia cu :"eu sunt suma perceptiilor.."
Eu spun ca sunt suma prietenilor mei.

Cristina-Andreea Nourescu said...

Nu... tipa cu blogofsongs e cu musical blogging...la ea pe blog gasesti informatii tehnice...la mine e mai mult ilustrarea modului in care percep eu o piesa sau alta.Pentru mine piesele sunt povesti, iar mie imi plac povestile in care ma regasesc. Cat despre suma perceptiilor a tuturor celor pe care i-am intalnit...zic asta pentru ca inconstient fiecare isi pune amprenta pe fiecare intr-o masura mai mica sau mai mare. Tnx for passing by