Sunday, January 6, 2008

Talkin` about God

Fumam si vorbim despre Dumnezeu. E bine totusi ca mai intra in discutie si El din an in Pasti, desi nu e cel mai potrivit context pentru a vorbi despre sacru.
Prin religie unii ii manipuleaza pe ceilalti spune unul dintre noi, cei implicati in aceasta dizertatie. Da, sunt de acord, si asta pentru ca oamenii nu se mai gandesc la ce se ascunde dincolo de toate pildele, parabolele si versetele biblice, sunt multumiti ca asculta cuvantul Domnului, si ca preotul vorbeste frumos, ca e destept si ca are reputatie buna. Si nu toti care nu incearca sa patrunda dincolo de cuvinte, sa disece putin mesajul, au o pregatire care sa lase de dorit, de fapt religia nu tine de intelect, religia tine de spirit.Cand eram copil, bunica mea ma ducea la biserica si ea nu avea decat patru clase, insa ea intotdeauna intelegea "povestile" pentru ca pur si simplu punea in practica ceea ce spunea preotul, pentru ca avea convingerea ca dincolo e o lume mai buna si ca e nevoie sa o meriti, ca sa poti accede la ea. Niciodata nu voi sti daca ea a avut dreptate sau nu, pentru ca nu mai e aici, e probabil in paradisul acela descris in cartile sfinte, in care ea credea cu strasnicie sau undeva pierduta intr-una dintre cele patru zari.
Prin religie a fost supusa o mare masa de oameni.Manipularea nu intra insa in scopul primordial al religiei, dar oamenii, fiintele create de insusi Dumnezeu n-au ratat nici un mijloc de a incerca sa preia puterea, pentru ca fiecare are pacatul luciferic, implantat sub forma de sete de suprematie, si asta presupun ca se datoreaza ierarhizarii care s-a realizat in toate domeniile din cele mai vechi vremuri.
Dumnezeu trebuie vazut, cred eu, ca instanta suprema, care iti ofera libertatea, insa e o pseuso-libertate, o libertate in lanturi din care nu poti scapa niciodata pentru ca stii ca oricarei incercari de nesupunere ii urmeaza o pedeapsa, esti pur si simplu un fel de catelus caruia i se ofera ceva bun de mancare, de fiecare data cand se poarta frumos si e batut, pedepsit si ocarat de fiecare data cand greseste.
De fapt suntem infinit de singuri, suntem fericiti pentru ca iubim, nu pentru ca stim ca suntem iubiti, asta nu o va sti nimeni nicicand, suntem singuri in fata tuturor spaimelor noastre, si avem o libertate limitata in momentul in care constientizam ca nimic din viata noastra nu e infinit...nici iubirea macar, in fond oricat am vrea sa ascundem soarele cu degetul ea da sens vietii, si nici acela nu e complet, e intotdeauna infirm, pentru ca nu suntem capabili sa daruim neconditionat pe termen lung, daca nu exista un feed-back. Suntem liberi fara nici o scuza, spune Sartre, eu nu cred in libertate atat timp cat oamenii se judeca intre ei, creand prejudecati si cat timp suntem dependenti de traiul in societate de dragul caruia facem mii de compromisuri inutile de cele mai multe ori.
Zapada e ca oamenii...se naste curata, alba, imaculata, dar oamenii o murdaresc, asa cum isi intineaza propria viata, asa cum isi uita cele mai profunde crezuri topindu-le in compromisuri de doi bani. Zapada renaste la fiecare ninsoare, e mereu alta, desi aparent aceeasi, noi insa, odata intrati in vartejul numit generic viata nu mai putem iesi decat in clipa mortii.
Dumnezeu exista pentru ca oamenii sunt prea slabi sa se poata descurca, sa poata supravietui fara o entitate superioara careia sa-i ceara ajutorul in momentele critice, pentru ca atunci de cele mai multe ori ne aducem aminte de El. Doar in momentul in care ne vom putea descurca fara ajutorul niciunei divinitati, sacre sau malefice, abia atunci se va putea spune ca suntem liberi.Imi vine in minte ca Dumnezeu fie el crestin, musulman, budist etc, e de fapt un placebo. De fapt pe noi nu ne ajuta decat ideea ca God is great, God is good,nu avem certitudinea existentei Lui sau poate sunt eu prea ingropata in pacate incat nu-L mai simt, desi am nevoie de El.
Imi voi aprinde o alta tigara si ma voi gandi la Dumnezeu, si cu fiecare fum El ma va dispretui mai mult sau probabil asa cum spune Biblia va incerca sa-mi indrepte pasii catre lumina care pentru mine se confunda inca cu bezna.Amin

No comments: